Reventa Logistics

Logistiek proces hal

Wat houdt het logistiek proces in?

Logistieke processen zijn processen die te maken hebben met het plannen, organiseren, besturen en uitvoeren van de goederenstroom. Een logistiek proces kan van toepassing zijn in de hele keten. Van inkoop tot grondstoffen tot de verzending van het eindproduct naar de klant. Deze keten noemen we ook wel de logistieke keten, in het engels Supply Chain. Logistiek is een essentieel onderdeel van deze supply chain. Het is veel meer dan alleen het transport van goederen van A naar B. Een logistiek proces moet goed en zorgvuldig worden uitgevoerd.

4 soorten van logistiek proces

Logistiek is een breed begrip. Een logistiek proces kan daarom ook in verschillende categorieën worden ingedeeld. Deze categorieën, ofwel de logistieke activiteiten, kunnen worden verdeeld in vervoer, opslag, productie en organisatie en aansturing. De eerste 3 categorieën zijn een fysiek logistiek proces. Deze processen worden in gang gezet na de fase van organisatie en aansturing. Een logistiek proces wordt vaak beheerd door een logistiek medewerker. Hij of zij is verantwoordelijk voor alle taken. Dit kan ook worden opgesplitst maar dat verschilt per bedrijf.

De sleutelrol van een logistiek proces

De waarde van logistiek wordt erg onderschat, maar het feit dat een logistiek proces een sleutelrol kan spelen in de bedrijfsvoering, kan je hedendaags niet meer ontkennen. Een logistiek proces heeft invloed op de uitvoering van bedrijfsprocessen die tot andere afdelingen behoren. Een logistiek medewerker of logistiek manager heeft daarom te maken met veel verschillende personen. Dit kan zowel intern als extern contact zijn. Je kunt hierbij denken aan de afdeling in- en verkoop, maar ook de ICT’ers of het marketingteam.

Doorslaggevende processen binnen je logistieke keten

Een logistiek proces staat dus niet op zichzelf. De processen op de juiste manier uitvoeren is van essentieel belang om goede bedrijfsprestaties neer te zetten en in stand te houden. Er zijn een aantal logistieke processen die van cruciaal belang zijn binnen je keten. Je moet hierbij denken aan het hanteren van de juiste voorraden, het voorspellen van toekomstige volumes, planning van processen, het verzorgen van de juiste en voldoende productiemiddelen en het registreren en analyseren van behaalde prestaties. Dit laatste logistiek proces is van belang om te kunnen monitoren en dingen aan te passen (waar nodig).

Doel logistiek proces

Om alle logistieke processen soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat elk logistiek proces voldoende aandacht krijgt. Dit begint bij de inkoop van je grondstoffen en/of onderdelen en eindigt bij de distributie van het product naar de klant. Een groot deel van de logistieke processen gebeuren intern, mits je bepaalde processen niet uit handen geeft. Een voorbeeld hiervan is de distributie naar de klant. Dit kan je bijvoorbeeld uitbesteden aan een vervoerder.  Binnen de logistiek is het belangrijk dat alle stromen van informatie op de juiste manier worden verwerkt. Zo kan elk logistiek proces ook soepel verlopen. Doelen van logistiek (en ook die van ons bij Reventa Logistics) zijn een maximale klanttevredenheid en kostenbeperking.

Nog opzoek naar een partner die het logistiek proces van je overneemt? Door onze eigen kennis in de E-commerce en logistiek wereld, kunnen wij onze klanten optimaal ondersteunen! Reventa logistisc helpt je graag verder met het ontwikkelen van je merk. Meer informatie? Neem een kijkje op de website of schrijf je in voor een vrijblijvend gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi!
Kunnen we je ergens mee helpen?