Reventa Logistics

Logistiek centrum

Alles wat je moet weten over een logistiek centrum!

Een logistiek centrum is een gebouw, structuur of een groep eenheden die wordt gebruikt voor de opslag van goederen en handelswaar die naar verschillende plaatsen moeten worden afgeleverd. Soms wordt een grote faciliteit gedeeld door verschillende bedrijven om van elk bedrijf de overhead te verminderen. Een logistiek centrum kan goederen naar één of meerdere bestemmingen verzenden.

Wie maken er gebruik van een logistiek centrum?

Grote winkelketens bezitten en exploiteren een logistiek centrum die strategisch ligt in het geografische gebied dat zij bedienen. Kleine onafhankelijke detailhandelaren huren vaak externe distribiteurs in voor de opslag en verzending van hun goederen. Deze externe bedrijven hebben vaak meerdere kleine bedrijven om aan hun specifieke distributiebehoefte te voldoen.

Een logistiek centrum slaat de goederen op die worden gedistribueerd naar groothandelaren, detailhandelaren of rechtstreeks naar de klant. Een logistiek centrum wordt vaak opgezet als bronnennetwerk dat tegelijk deze groepen bedient. Deze manier is erg kostenefficiënt omdat het bedrijf voorraad- en arbeidsmiddelen kan gebruiken om de goederen aan meerdere bronnen te leveren.

Logistiek centrum, DC, of pakketverwerkingscentrum?

Andere benamingen voor een logistiek centrum zijn het pakketverwerkingscentrum, het magazijn, of het fulfilmentcentrum. Sommige centra worden ook wel cross-dockfaciliteiten of een bulk break-center genoemd. Een bedrijf verwijst nagenoeg altijd naar hun DC, wat staat voor distributiecentrum

De naam hangt af van de aard van het bedrijf. Pakketbehandelingscentra ontvangen vaak goederen van een bron om deze vervolgens door te sturen naar een andere. Een fulfilmentcentrum maakt bestellingen gereed en verzend deze naar de klanten die besteld hebben via je online webshop. Cross-dock faciliteiten hebben doorgaans weinig opslagcapaciteit en vervoeren vaak goederen van de ene verzendbron naar de andere. Dit gaat bijvoorbeeld van vrachtwagens naar schepen of treinen. Een bulk break center ontvangt veel containers en pallets met goederen die ze splitsen voor distributie naar allerlei bronnen.

Waar bestaat een logistiek centrum uit?

Een logistiek centrum bestaat vaak uit 3 grote secties. Deze gebieden bevatten een verzenddok, een dok voor ontvangst en een opslagzone. Elk van de magazijnregio’s kan je weer onderverdelen in secties met specialisatie. Soms komt het ook wel eens voor dat een bedrijf werkt met goederen die over de datum kunnen gaan. Je hebt dan bijvoorbeeld ruimtes met airconditioning en zonder airconditioning voor het bewaren van dit soort goederen. Dokken hebben vaak aangewezen gebieden om goederen te behandelen voor opslag, transport of dergelijke.

Waarom een logistiek centrum beter is

Ondanks de fysieke toestand van een logistiek centrum, bepaalt de efficiëntie van de verwerkingsactiviteiten de winstgevendheid. Het laag houden van arbeidskosten en het snel kunnen omdraaien van voorraad hebben een positief effect op de winst van het bedrijf. Een goede orderverwerking draagt ook bij aan het vertrouwen van de klant in je bedrijf. De klant wil graag een kwalitatief pakketje ontvangen die niet te laat is. Door bijvoorbeeld het uitbesteden van je logistiek bij een logistiek centrum weet je zeker dat dit nooit meer mis gaat.

 

Wij van Reventa Logistics nemen graag de logistiek van je over. Zo zorgen wij voor kwalitatieve verzending, een cutoff tijd van “Voor 23:59 besteld = morgen in huis”, en bespaar je kosten op je gehele logistieke proces. Bij ons zijn klanten geen nummertjes, maar collega’s. Je bent altijd welkom en kunt vrijblijvend langskomen om zaken te bespreken of natuurlijk voor een kop koffie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hi!
Kunnen we je ergens mee helpen?